Ekonomi

Ada çevresinde 71 Çin uçağı ve 7 savaş gemisi görüldü

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 18 J-16, 12 J-11, 10 J-10 ve 6 SU-30 savaş uçağı ile “CH-4” tipi askeri insansız hava aracının Tayvan Boğazı’ndan hava ve deniz hattını geçtiği, tarafların etki alanlarını sınırladığı varsayılmaktadır. Tayvan’ın “Hava Savunma Kimlik Bölgesi (ADIZ)” ilan ettiği 1 adet Y-8 ASW denizaltısavar uçağı, 1 adet Y-8 taktik elektronik keşif uçağı, 1 adet KJ-500 havadan erken uyarı uçağı ve “WZ-7” tipi askeri drone Yerin güneybatısında uçtuğu bildirildi.

Yerel saatle 06.00 (TSİ 01.00) prestijiyle ada çevresinde 71 savaş uçağı ve 7 savaş gemisinin görüldüğüne değinilen açıklamada, hava ve deniz araçlarının elektronik takip araçları, devriye uçakları ile takip edildiği kaydedildi. gemiler ve kara füze sistemleri.

Uçuşlar ve seyir faaliyetleri, Çin ordusunun dün “Tayvan ile ABD arasında büyüyen gizli yakınlaşmaya karşı” ada çevresinde askeri tatbikatlar düzenlediğini bildirmesinin ardından geldi.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu Batı Cephesi Komutanlığından yapılan açıklamada, “Tayvan çevresinde müşterek acil durum devriyeleri ve taarruz amaçlı yangın tatbikatları yapıldığı” ifade edilerek, tatbikatın “Tayvan ile artan örtülü yakınlaşmaya bir yanıt olduğu” ifade edildi. Amerika Birleşik Devletleri ve Tayvan adası”.

Tayvan, Çin’in Tayvan’ıdır

Tatbikatın, 23 Aralık’ta Başkan Joe Biden’ın imzasıyla yürürlüğe giren 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nın ardından ABD’de yapılması dikkat çekiyor.

2023 mali yılı için savunma harcamalarını gerekçelendiren makale, Çin’in çok boyutlu tehditlerine ilişkin hükümlerin yanı sıra Tayvan’ın öz savunmasını güçlendirmek için 5 yıl boyunca 10 milyar dolara kadar askeri yardım sağlamayı öngören bir düzenlemeyi içeriyordu.

Çin, yasa nedeniyle ABD’yi protesto etti ve Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, yasanın “tek Çin” unsurunu ihlal ettiği belirtilerek, “Tayvan, Çin’in Tayvan’ıdır. Çin’in içişlerine hiçbir dış müdahale kabul edilemez.” .

Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesme koşulları

ABD Temsilciler Meclisi eski Başkanı Nancy Pelosi’nin Ağustos ayı başında gerçekleştirdiği ziyaret, iki ülke ile Tayvan Boğazı’nın iki yakası arasında gerginliğe neden oldu.

Pelosi’nin ziyareti, adayı kendi topraklarının bir parçası olarak gören Pekin’in tepkisini çekmiş, Çin ordusu ziyaretin ardından Tayvan çevresinde askeri tatbikatlara başlamış ve 7 gün süren tatbikatlar ada çevresinde fiilen abluka oluşturmuştu. Gerçek silah ve mühimmatın kullanıldığı tatbikatlar sırasında Çin anakarasından ateşlenen güdümlü füzeler Tayvan yakınlarındaki sulara düştü.

Ziyaretin ardından Çin ordusu, ada çevresinde askeri devriye faaliyetleri ve Tayvan Boğazı’nı ayıran sözde “orta hattı” geçtiği yerlerde uçuşlar düzenledi.

“Tek Çin ilkesi”ni vurgulayan Pekin, Tayvan’ın dünya ile bağımsız diplomatik ilişkilerine, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor ve onu tanıyan ülkelere Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesme kuralını koyuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu