Haber

Dünyanın en büyük şirketlerinin 3/4’ü DNS güvenliği konusunda yetersiz

Dijital dönüşüm trendi, işletmeler için siber güvenlik risklerinin artışını da beraberinde getirdi. İnternet ağlarının temeli sayılan DNS katmanındaki tehditleri ele alan bir raporda, DNS tabanlı tüm saldırı türlerinin arttığı görüldü. Ayrıca 2022 yılında yaklaşık 10 işletmeden 9’unun bir veya daha fazla siber saldırıya maruz kaldığı ortaya çıktı.

Dijital dönüşümün tüm departmanlarda ve ölçeklerde yaygınlaşması, teknolojinin iş süreçlerine daha temel bir şekilde dahil edilmesi, siber güvenliğin iş sürekliliği açısından değerini artırmıştır. Pazar araştırma şirketi IDC’nin Küresel DNS Tehdit Raporu 2022, işletmelerin yüzde 88’inin yıl boyunca bir veya daha fazla siber saldırıya uğradığını gösterdi. Öte yandan, tüm ağ altyapılarının temelinde yer alan DNS katmanına yönelik oltalama, kötü amaçlı yazılım, sıfır gün ve DNS tünelleme gibi tüm saldırı türleri bir önceki yıla göre artış gösterdi. Roxide CEO’su Hakan Uzun, bu alandaki son gelişmeleri değerlendirdi.

Siber saldırıların her geçen yıl daha karmaşık hale geldiğine işaret eden Hakan Uzun, “Dijital dönüşüm, işletmeler için siber güvenlik risklerinin artmasını da beraberinde getirdi. Çünkü teknolojinin iş süreçlerine dahil olması, işletmeleri giderek artan siber saldırılara karşı daha savunmasız hale getiriyor. nesnelerin internetinden cihazlardan sanal makinelere, taşınabilir cihazlardan bulut platformlarına kadar teknolojinin her parçası yeni riskler anlamına gelir.Yeni siber güvenlik yaklaşımlarının pek çoğu DNS dışındaki katmanlara odaklanır.Ancak temelde DNS kurumsal ağların ve uygulamaların ve savurgan trafiğin gözlemlenebildiği ilk yer olması, siber risklerin görünürlüğünde değerli bir rol oynuyor.” söz konusu.

DÜNYANIN EN BÜYÜK ŞİRKETLERİNDEN 3’Ü DNS GÜVENLİĞİ KONUSUNDA YETERLİ DEĞİL

Domain Security Raporu, Forbes Global 2000 listesinde yer alan dünyanın en büyük şirketlerinin dörtte üçünün DNS güvenliği konusunda yetersiz kaldığını ortaya koydu. Özellikle resesyon ihtimalinin sıkça konuşulduğu bu dönemde işletmelerin siber güvenlik bütçelerini de kıstığının altını çizen Roxide CEO’su Hakan Uzun, “DNS güvenliğini sağlamak, işletmelere kurumsal ağlarındaki olağan dışı trafiği tespit etme gücü veriyor. Farklı saldırı yüzeyleri ve teknikleri kullanarak ağ trafiğinin görünürlüğünü, geleneksel güvenlik sistemlerinden gizlenebilecek tehditlerin keşfedilmesini de mümkün kılıyor.”

“BLOKE EDİLMİŞ KORKUNÇ AMAÇLI YAZILIM TRAFİĞİ BELİRLEDİK”

Uzaktan çalışmanın artması ve çalışanların kişisel internet bağlantılarını kurumsal ağa erişmek için kullanmalarının iç tehdit potansiyelini artırdığına dikkat çeken Hakan Uzun, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Roksi olarak, DNS protokol ve kanallarının korunmasına odaklı çözümlerimizle riskleri kaynağında engelliyoruz. Bugün 10 binden fazla şirkette 1 milyondan fazla kişi tarafından kullanılan Roksi çözümleri, aynı zamanda sunucuların işlevselliğini de ölçebiliyor.” işletmelerin diğer güvenlik yatırımları ile entegre çalışarak siber güvenlik çözümleri sunuyor.”Özelliğimiz, diğer güvenlik yapılarının raporlayamadığı kötü niyetli faaliyetleri tespit edebiliyor. İşletmenin mevcut ve ideal güvenlik durumunun tam ortasında olan zafiyetleri domain aşamasında yakalayarak kolayca bloke edilmesini sağlıyoruz. Bu sayede hem kurumsal ağların taban seviyesindeki katmanı korunuyor hem de mevcut güvenlik yatırımlarının yetenekleri tespit edilebiliyor.”

DNS GÜVENLİĞİ KONUSUNDA BİLİNÇ ARTIRILIYOR

Uygulamadaki yetersizliklere rağmen şirketler arasında DNS güvenliğine verilen önemin arttığına işaret eden Uzun, “IDC raporunda şirketlerin yüzde 75’inin DNS güvenliğini kritik gördüğü belirtiliyor. Bir alan adı sınıflandırma projesi olarak yola çıkan Roksi, şu anda 1 milyondan fazla bireysel kullanıcının internete erişimini sağlıyor.2022 yılı Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesine yayıldığımız bir yıl oldu.74’ü aşkın kişiye ulaştık. Roksi’nin uçtan uca DNS görünürlüğü sağlayan, yapay zeka ile internetteki tüm domainleri tarayıp sınıflandıran ve DNS tabanlı tehditleri kaynağında engellemeyi mümkün kılan çözümleri ile DNS’nin öncüsü olan çözümlerimiz ile 2022 yılında yüzde 300 büyürken bu konudaki farkındalığın artmasına da katkı sağladık. Yeni yılda partner ekosistemimizi genişleterek ve Roxite çözümlerini ekleyerek o vizyoner teknoloji şirketlerinin çözüm portföyleri ile daha fazla işletmeye değer katmayı ve DNS güvenliğine değer katmayı hedefliyoruz. EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) bölgesi başta olmak üzere küresel bir ağ olmayı hedefliyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu